Vikersundbakken

Verdens største hoppbakke

Skihopping som sport har sitt opphav i Norge, der de fleste av de såkalte nordiske grenene har vært en populær hobby i over ett tusen år. Nordmenn har satt sitt preg på alle mulige typer vintersport, men konkurransen har blitt betydelig høyere de siste tiårene. Derfor er det godt å se at staten gjør sitt beste for å gi oss så god sportslig infrastruktur som mulig. Slik holder nordmenn seg på verdenstoppen og fortsetter å tøye grensene sine i mange ulike typer idrett. Vikersundbakken er et godt eksempel på en vilje til å gå der ingen har gått før. Vikersundbakken er nemlig verdens største hoppbakke. Elsket av skihopperne og fryktet av publikum. Alt handler om K-punktet i skihopp, og Vikersund er den eneste bakken i verden som kan skryte av et 200 meter høyt K-punkt. Her hoppes det utrolig langt, og man blir fort stående og måpe når man ser den første skihopperen sveve gjennom luften en kvart kilometer mens man står nederst i bakken og undrer seg over hvordan han eller hun vil overleve. Bakken er såpass høy at man så vidt kan skimte skihopperne øverst på toppen – du kan tenke deg hvordan det føles å stå nederst og se en prikk vokse til å bli en mann eller kvinne med lange ski på bena.

Skiflyging

Snakker vi skihopping, er det utrolig spennende å se folk fly gjennom luften med lange ski foran seg. Som publikum er vi ute etter et show, og det er derfor Vikersundbakken er så utrolig populær blant både lokalbefolkningen i Vikersund og blant de som er glade i skihopping. Skihoppingen i Vikersundbakken kalles nemlig offisielt for «skiflyging», siden man hopper oppimot en kvart kilometer i lengden. Vikersundbakken var ikke alltid så stor – utbyggingen har gått gradvis, og det var ikke før i 2015 at den siste utbyggingen fant sted. Den åpnet med en bakkestørrelse på 225 meter i 2011, like før de første verdenscuprennene ble avholdt på stedet. Med FIS-godkjennelse i 2015 ble Vikersundbakken til slutt verdens største, og brukes nå hovedsakelig til skiflyging.

Utrolige bakkerekorder

På grunn av den gedigne størrelsen på Vikersundbakken, er det ikke overraskende at folk alltid har hoppet lenger her enn andre steder i landet. Allerede i 1936 var rekorden på 85 meter, og år 2000 ble Sven Hannawald den første skihopperen til å sette en rekord på over to hundre meter i skihopping på Vikersundbakken (206,5 meter). Under flere år sto det stille, og rekorden ble kun flyttet noen få meter fremover inntil 2011. Man trodde at det var umulig å hoppe enda lenger (den gjeldende rekorden i 2011 var 220 meter), men så kom Johan Remen Evensen og Anders Fannemel på banen. De norske stortalentene ga alt de hadde, og kjempet om å bli de første til å komme seg forbi grensen på 250 meter. Evensen kom utrolig nære i 2011, når han satte ny rekord med 246,5 meter i Vikersund. Så kom 2015, og Anders Fannemel sjokkerte en hel verden når man fløy inn til 251,5 meters lengde. En kvart kilometer i luften, med kun to ski som både motor og ratt. Dette ble ikke bare til en lokal rekord, men også en verdensrekord som neppe vil bli slått med det samme.

Populær hoppbakke

Det skjer veldig mye på Vikersundbakken gjennom hele året. Først og fremst foregår VM i skiflyging her med jevne mellomrom. Verdenscuprenn finner man også, i tillegg til Kontinentalcupen. På toppen av dette finner man mindre internasjonale begivenheter og show i Vikersund, samt nasjonale mesterskap og renn som Skiflygingsuken og Vikersundrennet. Tusenvis av skihoppere kommer til Buskerud for å prøve ut Vikersundbakken gjennom hele året. Her legges det dessuten ut plastunderlag om sommeren, slik at man kan nyte de vanvittige utsiktene mens man flyr gjennom den varme, friske luften og skuer ut over et typisk norsk landskap.

Privacy Policy