Hovedlandsrennet 2014

Norgesmesterskapet på ski i Lillehammer

Det finnes ikke mange steder i Norge med så lang historie innen skisport som Lillehammer. Her finner man utallige skiløyper, flere gode hoppbakker, en rekke nasjonalt anerkjente skiklubber og flere festivaler med fokus på vinteraktiviteter. Dessuten har Lillehammer fått avholde OL hele to ganger – den ene gangen var det Vinter-OL 1994 som vi alle husker, den andre gangen var nå i fjor (2016), når Vinter-OL for ungdom ble avholdt i disse typisk norske omgivelsene. Beliggenheten i Gudbrandsdalen og med umiddelbar nærhet til Mjøsa gjør Lillehammer til et ypperlig sted for konkurranser på ski, derfor er det ikke overraskende at Hovedlandsrennet har blitt avholdt her flere ganger. Som alltid ble mesterskapet delt opp i flere deler, slik at de ulike utøverne kunne få de beste forholdene. Mesterskapet i skihopping på Storbakke ble avholdt midt i januar i de velkjente Lysgårdsbakkene, mens øvelsene på Normalbakke gikk på slutten av mars i Molde. Altså var det to måneder mellom de ulike begivenhetene, noe som ga utøverne muligheten til å praktisere det lille ekstra og virkelig gjøre seg klar til Hovedlandsrennet 2014.

Birkebeineren skistadion

Like øst for Lillehammer finner man Birkebeineren skistadion, en av de mest kjente i landet. Ja, du gjettet nok riktig – det er her Birkebeinerrennet finner sted hvert år, og siden dette er Norges aller mest tradisjonsrike skirenn er det helt klart et spennende sted å besøke. Birkebeineren stadion befinner seg ved den kjente Skihytta og omfatter både en stadion for langrenn og skiskyting. Etter en solid, grunnleggende oppussing og modernisering av området, ble skistadion endelig åpnet for publikum under Hovedlandsrennet i 2014, noe som straks viste seg å være perfekt timing. Folk strømmet til fra alle kanter og fikk virkelig kose seg i de naturskjønne omgivelsene. Her kunne man også hilse på sine favoritter blant utøverne – alle norske stortalenter dukker jo opp hver eneste gang NM på ski avholdes.

Lysgårdsbakkene

Vi vil fortelle mer om Lysgårdsbakkene i en egen artikkel, men siden de var sentrale også under Hovedlandsrennet 2014 er det greit å nevne dem her også. Anlegget brukes for skihopping og ble oppført akkurat i tide for OL 2014 i Lillehammer. Med en tilskuerkapasitet på over førti tusen mennesker og en gedigen oppussing i 2006 har dette blitt et naturlig samlested for Norges beste skihoppere. Fra toppen av Lysgårdsbakkene får man en helt fantastisk utsikt mot Lillehammer og Gudbrandsdalen, noe Gausdal Skilag stadig bruker i sine reklamer. Her samler det seg alltid mye mennesker når skihoppene er i gang.

Resultater fra NM 2014 i hopp

Norgesmesterskapet på ski 2014 ga oss en rekke overraskelser, derfor var det ekstremt spennende å følge med fra start til slutt. Dessverre kunne ikke Anette Sagen møte opp og ta nok en gullmedalje fra Norges største skihoppbegivenhet, derfor gikk pallplasseringene til andre, yngre talenter. Den 22 år gamle Maren Lundby tok seg helt til toppen og vant gullmedaljen under Hovedlandsrennet 2014 – kun 20 år gammel. Siden dess har hun vært veldig aktiv i Verdenscupen og tok sin første seier nå i 2016, under hoppøvelsen i Russland. Hun vant også gullmedaljen i Normalbakke under NM 2011 (som 17-åring), noe som peker mot hennes talenter. Være med på det norske landslaget før man fyller 18 år er en prestasjon i seg selv! Blant menn var det Anders Bardal og Anders Fannemel som fikk kjempe om medaljen i Storbakken – til slutt var det Bardal som tok seieren hjem med 295,5 poeng (20,5 poeng foran Fannemel), og gikk deretter videre til å ta sølvmedaljen under VM samme år, samt gullmedaljen i VM året etter. Både Bardal og Lundby trener i Lillehammer, altså var det nok hjemmebanen som ga dem den ekstra selvtilliten.

Privacy Policy