Hovedlandsrennet 2016

NM 2016 i Tromsø og på Beitostølen

Norgesmesterskapet på ski arrangeres offisielt i ulike deler av landet, men det betyr ikke at alle øvelsene i de nordiske grenene finner sted i ett og samme område. De flytter på seg etter behov, spesielt det siste tiåret når mangelen på snø har vært et stort problem. Ja, global oppvarming er tydeligvis her, og den er veldig synlig nettopp her i Norge. Dette kom tydelig frem under det siste Hovedlandsrennet i 2016. Egentlig med mesterskapet planlagt i Tromsø og på Beitostølen, to fantastiske områder med flere gode løyper, hoppbakker og stier. Det var Tromsø Skiklubb og Øystre Slidre Idrettslag som sto for hvert sin del av Hovedlandsrennet, og med mange års erfaring bak ryggen var det liten tvil om at arrangementet ville bli et vakkert syn for både tilskuere og utøvere. Som vanlig ble mesterskapet delt opp i flere ulike deler, der hver nordisk gren (skihopping, langrenn og kombinert) fikk all oppmerksomhet i noen får dager. Norgesmesterskapet i Storbakke ble avholdt i Lysgårdsbakkene ved Lillehammer, der man ofte har denne delen av konkurransen. Men Normalbakke og lagkonkurransen ble nesten avlyst, nettopp på grunn av den overraskende mangelen på snø. Les videre og finn ut mer!

Lysgårdsbakkene og plast

Vanligvis avholdes konkurransen i Normalbakke tidligere på vinteren, når man forventer mest snø. Oktober og november er populære måneder. Men når Norgesmesterskapet på ski 2016 skulle avholdes, ville man prøve ut noe nytt og binde de ulike øvelsene sammen. Problemet var mangelen på snø i hele landet, derfor så man etter nye ideer. I en periode ble det foreslått å legge plastunderlag på en av de lokale bakkene rundt Tromsø, men dette viste seg å være både dyrt og tidskrevende. Dermed kom beslutningen om å kun avholde mesterskapet i Storbakke i Lysgårdsbakkene på nyåret, mens Normalbakke og lagkonkurransen ble flyttet til Midtstubakken i Oslo. Slik unngikk man ujevne resultater grunnet plastunderlag, og valgte heller å kjøre på med isspor i hovedstaden.

Midtstubakken

Med en fin beliggenhet ved villaene i området Midtstuen i Oslo er Midtstubakken en ypperlig hoppbakke. Den umiddelbare avstanden til Holmenkollen gjør dette til et lovende sted for fremtiden – stadig flere mennesker tar turen hit med jevne mellomrom for å se diverse mesterskap og konkurranser. Bakken åpnet i 2010, og fikk endelig avholde sitt første NM i skihopp nå under Hovedlandsrennet 2016. Hit strømmet folk fra hele landet, og ved hjelp av moderne teknologi (blanding av plast og isspor) kunne man altså se Norges beste skihoppere kjempe om medaljene i oktober 2016.

Sætersgård Stadion

Det bittelille stedet Tolga i Hedmark fylke er ukjent for folk flest, men skifrelste nordmenn sperret virkelig opp øynene for de unike omgivelsene i området under Hovedlandsrennet 2016. Her ble det nemlig avholdt NM i skihopp for kvinner, og det var vakre Sætersgård Stadion som fikk æren av å invitere tilskuerne og utøverne til det flotte synet. NM i hopp 2016 for kvinner gikk i gang i begynnelsen av mars, og den idylliske hoppbakken i området har neppe sett så stor interesse på veldig, veldig lenge.

Resultatene fra Hovedlandsrennet 2016

Hovedlandsrennet 2016 var en meget spennende begivenhet, og vi fikk se utallige norske mestere reise rundt i landet for å kjempe mot hverandre om medaljene. Først og fremst må vi peke ut Maren Lundby, som vant en ny gullmedalje i Normalbakke etter en komplett utklassing av motstanderne (247,5 poeng mot 188,5 hos andreplassen). Daniel-Andre Tande er like gammel som Lundby, og ble det andre norske unge talentet til å ta gullmedaljen i årets NM. Kenneth Gangnes vant Storbakken, mens Akershus Skikrets sikret seg nok en seier i lagkonkurransen for menn.

Privacy Policy