Hovedlandsrennet 2013

Norgesmesterskapet på ski

Norge er et sportslig land der de aller fleste innbyggerne har prøvd seg på minst én idrett. Vi elsker å konkurrere, vi elsker å tøye våre egne grenser og vi gir aldri opp. Det er dette som gjør nordmenn unike, det er dette som får oss til å stå ut fra mengden. Spesielt når det er snakk om ski – da kan man virkelig se glimtet i øyet hos våre landsmenn. De blir ivrige, de vil ut og kjempe, de vil være først. Derfor er det ikke særlig overraskende at de første Norgesmesterskapene på ski kom på plass for mer enn hundre år siden. NM på ski er et årlig arrangement som foregår i ulike deler av landet, og det er her man finner frem til våre aller beste utøvere. Vinnerne blir som regel kontaktet av landslaget og får representere Norge på den internasjonale arenaen – det er her karrieren startet for mange av våre legender, og stadig vekk ser vi nye talenter dukke opp under det såkalte Hovedlandsrennet. Det første NM på ski ble avholdt allerede i 1909, men vi har konkurrert i uoffisielle mesterskap i minst ett tusen år før dette. Selv om navnet på mesterskapet ble endret til «Norgesmesterskapet» allerede i 1938, har navnet «Hovedlandsrennet» fortsatt vært i bruk siden begynnelsen av det 20. århundret. NM deles opp i ulike grener, men vi skal her fokusere på Hovedlandsrennet i hopp, som er en av de mest spennende begivenhetene med utrolig høy konkurranse.

Hovedlandsrennet i hopp 2013

Norgesmesterskapet på ski 2013 ble avholdt på Gåsbu, et vakkert område i Hamar kommune som regnes til å være startpunktet på Hedmarksvidda. Flere mesterskap har blitt avholdt her gjennom årene – det første i 1973 og det siste i 2002. Når Hovedlandsrennet kom tilbake hit i 2013 var det derfor duket og klart for en ordentlig folkefest over flere deler. Skirennet ble avholdt på slutten av januar, mens hoppøvelsene fant sted på Rena (Østerdalen i Hedmark) i midten av november 2012. Som alltid ble skihoppingen delt opp i flere øvelser, med egne mesterskap for menn og kvinner. Det konkurreres alltid i både Normalbakke og Storbakke, samt i Laghopp der de ulike skiklubbene braker sammen i kamp om poengene. Under Hovedlandsrennet i hopp 2013 var det det unge talentet Anette Sagen som vant gullmedaljen blant kvinner – denne levende legenden har faktisk vunnet nesten alle mesterskap på norsk jord siden 2003, noe som gjør henne til en av de mestvinnende kvinnelige skihopperne gjennom tidene. Dessverre har hun kun klart en bronsemedalje i VM, men med sine 32 år har hun fortsatt nok av muligheter til å kapre gullmedaljene internasjonalt. Blant menn var det Anders Fannemel som vant Storbakken, mens Tom Hilde vant Normalbakken i 2013. Hilde kunne dessuten henge en gullmedalje til på nakken etter at hans skiklubb fra Akershus vant den sammenlagte lagseieren under NM 2013 i hopp.

Hele verden følger med

Siden man ser såpass mange kjente navn under Hovedlandsrennet, er det helt klart at hele verden følger med. Man vil jo gjerne finne ut om de ulike talentene på forhånd, slik at man vet hva man kan forvente i Verdensmesterskapet eller De olympiske leker som kommer. Norgesmesterskapet på ski er derfor like populært blant lokalbefolkningen som hos utenlandske skifans. Folk strømmet til Hamar i 2013, og fikk seg en fantastisk opplevelse der skihopperne virkelig satte igang et storartet show. En fantastisk oppvisning av styrke og talent. Anders Fannemel vant blant annet VM i skiflyging og Verdensmesterskapet blant lag på Storbakke nå i henholdsvis 2016 og 2015 – de som fulgte med på Hovedlandsrennet 2013 tippet seg sikkert frem til disse resultatene.

Privacy Policy