Hovedlandsrennet 2015

NM på ski i Røros

Røros er en unik, norsk by. En virkelig norsk by, noe man ser og føler straks man setter foten sin her. Selve beliggenheten er ganske unik – Røros ligger nemlig i Sør-Trøndelag og grenser mot Sverige, altså er dette den innerste delen av det historiske landskapet i Norge. Her finner du gamle, typisk norske hus med beitemark på taket, grønne vidder som nærmeste omgivelser og en avslappet, positiv atmosfære med smilende mennesker som går sin sakte gang langs de trange gatene i sentrum. Røros har dessuten et spesielt klima, med meget kalde vintre og varme somre. Det regnes som et av de kaldeste stedene i landet, og her ser man meget sjeldent den samme snømangelen som har preget resten av Norge det siste tiåret. Derfor kan vi trygt si at Hovedlandsrennet 2015 som fant sted på Røros var blant de flotteste vi har sett på veldig lenge. Mesterskapet ble, som alltid, delt opp i flere ulike deler, der hver av de nordiske grenene hadde sine egne dager med praktfulle forestillinger og sterke kamper mellom motstanderne.

Holmenkollbakken

Siden man ikke har noen virkelig store bakker i området rundt Røros, ble mesterskapet i Storbakke avholdt på Holmenkollen i stedet. Dette har skjedd flere ganger gjennom tiden, og skihopperne er alltid glade over å kunne ta turen til den tradisjonsrike, vanvittig vakre hoppbakken. Storbakkerennet fant sted i begynnelsen av februar og ble arrangert av fellesprosjektet Kollenhopp, mens de resterende konkurransene i skihopp ble avholdt i Tveitanbakken. Holmenkollbakken samlet som vanlig utallige tilskuere, dermed fikk utøverne et ekstra stort press på seg til å prestere på et verdig nivå. Holmenkollbakken er det perfekte stedet å se mesterskap i skihopping, for man har en veldig god utsikt over selve bakken samt området der dommerne sitter.

Tveitanbakken

Det var Heddal Idrettslag som avholdt mesterskapet i Normalbakke og lagkonkurransen i Tveitanbakken 2015. Konkurransen fant sted over to dager på slutten av mars, og det ble samtidig arrangert Norgesmesterskap for kvinner i både liten og stor bakke. Her ble Lerberget brukt for det lille rennet og Tveitanbakken for det store. Selve Tveitanbakken er et godt kjent skihoppanlegg, derfor har vi skrevet en egen artikkel som omfatter den hundre meter høye hoppbakken. Under Hovedlandsrennet 2015 var det nok av snø i Telemark, der bakken befinner seg – derfor fikk vi en fabelaktig forestilling på aller høyeste nivå. Røros vil neppe se en så stor pågang av turister fra både fjernt og nært på en stund, med mindre et nytt Norgesmesterskap arrangeres i kommunen. Det bor tross alt kun fem tusen mennesker i området, mens antallet tilskuere, trenere, dommere og utøvere var helt utrolig.

Resultater fra NM 2015 i hopp

Hvert år byr på nye overraskelser under Hovedlandsrennet, derfor er begivenheten så populære i mediene. Her får kjente utøvere bevise hva de er gode for, samtidig som unge talenter prøver å kjempe seg frem til en plass på landslaget. Enkelte ganger må legendariske skihoppere vike unna for yngre, lovende utøvere – dette så vi blant annet under Hovedlandsrennet 2015 i Røros. Under Storbakkerennet var det Anders Jacobsen som tok både gullmedaljen og Kongepokalen. Den legendariske skihopperen som dessverre har lagt skiene på hyllen presterte på sitt aller beste under NM 2015, og tok samme år gullmedaljen under VM – det var etter denne medaljen han bestemte seg for å avslutte karrieren. Det var dog Normalbakken som overrasket, for her kom to unge talenter på banen og feide bort legendariske Tom Hilde. Rune Velta stakk av med gullmedaljen mens Kenneth Gangnes tok sølvmedaljen med Hilde rett i hælene. Tom Hilde tok derimot gullmedaljen fra lagkonkurransen, så legenden har fortsatt det som kreves. Blant kvinnene var det også rabalder å høre når Maren Lundby, 20 år på den tiden, klarte å stjele gullmedaljen fra Line Jahr og Anette Sagen.

Privacy Policy