Holmenkollen

Verdens mest kjente hoppbakke

Holmenkollen er trolig verdens mest kjente hoppbakke. Kan du tenke deg noen annen hoppbakke i det hele tatt? Kanskje noen kjente i utlandet? Letalnica i Slovenia er lang og fin, men den er ikke et symbol i seg selv. Holmenkollen er noe helt annet. Det er et verdenskjent symbol, et symbol for Oslo og kanskje Norge som helhet. Holmenkollbakken er et ikon, en naturlig del av Oslo. Her har de aller fleste nordmenn vært minst én gang i livet, og en stor del av turistene som kommer til Norge gjør sitt ytterste for å tilbringe noen timer på Holmenkollen, helt nordvest i hovedstaden.

Verdens eldste skihoppbakke

Så vidt vi vet er Holmenkollbakken dessuten også den eldste hoppbakken i verden. Lenge før skihopping ble en stor idrett, sto Holmenkollen allerede på plass og tok imot ivrige nordmenn med ski på bena. Lenge før skihopping ble en del av OL eller fikk et eget Verdensmesterskap, hoppet nordmenn av gårde over flere titalls meter og samlet seg i store grupper for å feire den typisk norske sporten. Etter hvert gikk jungeltelegrafen, og Holmenkollbakken ble straks tatt i bruk for diverse mesterskap og konkurranser mellom folk som hadde tatt skihopping på alvor. Den første begivenheten på Holmenkollbakken fant sted under åpningsåret, altså i 1892. Over ett hundre år siden var det allerede turneringer i skihopping på Oslos vestkant.

Norges mest besøkte turistattraksjon

Det kan være vanskelig å tro det, men Holmenkollen regnes til å være Norges mest besøkte attraksjon. Flere mennesker kommer hit enn til Vigelandsparken. Mer enn til Bryggen i Bergen eller Nidarosdomen i Trondheim. Holmenkollen besøkes av nesten en million mennesker hvert eneste år, og nå som den har blitt oppusset til det nesten ugjenkjennelige har antallet reisende bare økt. Nå kan man nemlig gå opp i Holmenkollbakken og skue ut over Oslo og Oslofjorden. Dessuten er området rundt selve hoppbakken perfekt egnet for en dagstur med familien – flotte restauranter og naturskjønne omgivelser gjør stedet til en perfekt kulturattraksjon.

Stadige ombygginger

Helt fra begynnelsen, helt fra åpningen, ble det klart at Holmenkollbakken måtte være et lite symbol for Norge. Dette skulle være verdens flotteste hoppbakke, og folk skulle trekke seg til Norge med jevne mellomrom for å beskue våre største stjerner sveve over bakken med ski på bena. Dette har medført seg et behov for stadig oppgradering av bakken, derfor har ombyggingen blitt en tradisjonell del av historien til Holmenkollbakken. Her har man gjennomført hele 19 ombygginger, oppussinger og moderniseringer gjennom det siste århundret. Den siste skulle gjøre om på selve bygget, og et kjent arkitektfirma tok på seg jobben. Nå er Holmenkollen tilbake, åpnet i 2011, og skinner som en skjult perle i landskapet rundt Oslo Vest.

Bakkerekorder

Ser man over historien til Holmenkollen, kan man straks se utviklingen til skihopping generelt. Den første rekorden ble satt under åpningsåret og var på beskjedne 21,5 meter. Man hoppet ikke lenger enn 30 meter helt frem til 1909, når Leif Berg endelig kom seg forbi dette psykologiske hinderet. Nordmenn holdt på diverse bakkerekorder fram til 1939, når svenske Sven Selånger hoppet 62 meter fra Holmenkollen. Samme år tok Kåre Walberg rekorden tilbake, og nordmenn dominerte bakken på nytt frem til 2011, når Andreas Kofler slo rekorden til Bjørn Einar Romøren med hele fem meter og hoppet syv ganger lenger enn den første rekorden – 141 meter ble målt under skiene til Kofler. For kvinner er det utrolige Maren Lundby som hadde rekorden frem til verdenscupen i 2016 når japanske Sara Takanashi hoppet én meter lenger og endte opp på 137,5 meter. Forresten har Rune Velta og Anders Jacobsen slått rekorden til Kofler, men siden hoppene ikke var offisielle renn har man ikke kunnet endre på den offisielle informasjonen.

Privacy Policy