Tveitanbakken

Størrelsen som gjelder

Når man snakker om ulike størrelser på hoppbakker, er det lengden som er i fokus. Jo lenger bort det såkalte K-punktet er, desto tøffere blir kvalifiseringen. Nederst i oversikten finner man småbakker som strekker seg opptil 50 meter opp. Deretter kommer mellombakker på opptil 85 meter, normalbakker opptil 110 meter og storbakker opptil 180 meter. På toppen av disse kroner skiflygingsbakkene, som ofte strekker seg over 190 meter i lengden. Tveitanbakken faller på midten av disse og regnes med sitt K-punkt på 90 meter til å være en normalbakke. Den er rimelig stor sett fra sidelinjene, og strekker seg opp et vakkert, skogkledd område. Tveitanbakken befinner seg midt i Heddal, en liten bygd ved Notodden i Telemark fylke. Den relativt korte avstanden til hovedstaden og Osloområdet generelt har gjort Tveitanbakken til en populær destinasjon for norske skihoppere. De fleste andre bakker i området er såkalte småbakker og mellombakker, dermed blir Tveitanbakken ekstra lukrativ. Området er dessuten preget av urørt natur og et meget godt klima. Dessverre har det dog vært mangel på snø i Heddal de siste årene, noe som har ført til en del trøbbel for arrangørene av diverse konkurranser og mesterskap. Heldigvis har man moderne teknologi som kan skape både snø og isspor – ellers hadde den globale oppvarmingen tatt knekken på dette historiske stedet.

Skihopping i Heddal

Heddal er et vakkert, naturskjønt og idyllisk område som virkelig lukter Norge. Norge er i luften, Norge er i omgivelsene og menneskene som bor her. Notodden er allerede verdenskjent for sin bluesfestival – neste gang du er i området bør du definitivt stikke innom Heddal for å se selv. Her finner du unike Heddal stavkirke og eldgamle stabbur fra bygdetunet, noe som straks vil slenge deg flere hundre år tilbake i tid og vekke en spesiell følelse i kroppen. Man kjenner harmoni i Heddal, derfor velger så mange å trene akkurat der. Man kan fokusere, finne balansen og konsentrere seg om den neste store begivenheten som krever lange treningsøkter. Skihopping har vært mulig i Heddal helt siden etterkrigstiden. Tveitanbakken ble opprinnelig bygd i 1946, men ble lagt ned og sto falleferdig frem til 1984, når man bygde den opp igjen fra grunnen av. Deretter har mindre oppussinger skjedd to ganger, sist i 2003 når deler av Tveitanbakken ble ombygd for å passe til den voksende populariteten rundt Hovedlandsrennet og andre mesterskap i skihopping.

Tysk rekord

Selv om lokale, norske skihoppere holdt bakkerekorden i Tveitanbakken gjennom over tretti år, kom tyskeren Jörg Ritzerfeld gående i 2009 og hoppet noen centimeter lenger enn Rune Velta. Rune hadde tatt bakkerekorden kun fem dager tidligere, men det var ikke bare han som gjorde det godt under FIS-cupen det året. Flere gode skihoppere fikk det meste ut av nyoppussede Tveitanbakken, og det var Ritzerfeld som fikk navnet sitt skrevet inn i historiebøkene den gangen. Forhåpentligvis vil Rune Velta eller en av de unge talentene i Norge klare å kreve bakkerekorden tilbake snart – mange stortalenter er på vei oppover og de trenger alle meritter de kan skrape sammen for å holde selvsikkerheten på topp.

Kjente vinnere

Som sagt har mange store ansikt innen skihopping vært innom Tveitanbakken gjennom de siste tretti årene. Rune Velta har vi allerede nevnt, men vi må også nevne Anette Sagen – det unge talentet som er på vei mot toppen av skihoppfjellet (bokstavelig talt). Anette har trent en del i Tveitanbakken fra før, derfor var det spesielt kult å se henne ta gullet i Kontinentalcupen her i 2007. Hun tok også en velfortjent andreplass i 2009, like bak Daniela Iraschko som dominerte cupen det året. Tom Hilde er et annet kjent fjes som har markert seg på Tveitanbakken. Akershus-klubben han representerer tok andreplassen her i 2006, når Norgesmesterskapet var i full gang.

Privacy Policy